Özellikle yaz aylarında ve sıcak günlerde sevdikleriniz ve aileniz ile birlikte keyifli vakit geçirmek mi istiyorsunuz? Piknik tam da bu günler için en güzel etkinliklerden bir tanesi olmaktadır. Açık havada hem güneşin ve doğanın tadını çıkarır, hem dinlenir hem de eğlenirsiniz. Ancak piknikte rahat edebilmek için çok iyi bir hazırlık yapıp gitmeniz gerekiyor. Piknikler doğal bir ortamda yapıldığı için bazı ürünleri tedarik etmeniz zor olabilir. Piknik yapmak için deniz, göl kenarları ya da ormanlık alanlar tercih edilir. Bu ortamlarda rahat edebilmek için güzel havalar tercih etmeli ya da soğuk havalarda gidiyorsanız sıkı giyinmelisiniz. Yanınıza alacağınız sepete de ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri koyarak keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
Eksiksiz Piknik Sepeti Nasıl Hazırlanır?
Aile grupları tarafından en çok tercih edilen etkinliklerden bir tanesi olan pikniklere eksiksiz ve tam donanımlı bir şekilde gitmek için acele etmeden tüm detayları düşünmeniz gerekiyor. Öncelikle piknikte ne yiyeceğinize karar vererek işe başlayabilirsiniz. Et yemek istiyorsanız pişirme gereçleri, tabak, çanak ile birlikte salata yapacaksanız salata malzemeleri almalısınız. Sandviç yapacaksanız evde de hazırlayabilirsiniz. Yine sepetin olmazsa olmazı örtüdür. Gideceğiniz alanda masalar bulunmuyorsa yere oturmak için örtüler tercih edilmektedir. Ayrıca bu ortamlarda genelde su kısıtlı olduğundan dolayı ıslak mendil ve peçeteyi bol koymanız gerekir.
Yiyecekleri koymak için genelde plastik ve tek kullanımlık ürünler tercih edilmektedir. Plastik kaşık, çatal, tabak, bardak gibi malzemeleri tedarik ettikten sonra ekmek ve diğer malzemeleri de sepetinize yerleştirebilirsiniz. Eğer gideceğiniz yerde kamp yapmayı düşünüyorsanız sinek ve böceklere karşı merhem, acil durumlar için ise yara bandı alabilirsiniz. Açık havada şüphesiz her birimizin iştahı açılacaktır. Kalabalık bir ekiple pikniğe gidiliyor ise hem yiyecekler hem de kullanılacak olan malzemelerin fazlaca götürülmesi gerekir. Ayrıca piknik öncesi ve sonrasında atıştırmalık, çay, kahve gibi alternatifleri de yanınızda bulundurabilirsiniz. Piknikte mangal yapacaksanız kızartacağınız etler ile birlikte maşa, pişirdiklerinizi koymak için bir kabı da yanınızda bulundurmanız gerekir. Sıcak havalarda içeceklerinizin soğuk kalmasını istiyorsanız portatif soğutuculardan yararlanabilir ya da geceden içeceklerinizi buzluğa koyabilirsiniz. Sıcak içecekler için ise termoslar kullanılabilir.
Piknik Hazırlıklarının Olmazsa Olmazları
Entazem olarak birbirinden leziz meyve ve sebze alternatifleri ile piknik sepetlerinizde şölen etkisi yaratmaya geliyoruz. Et ile birlikte közde domates, biber, patlıcan gibi alternatifleri de yaparak sofranızı donatabilirsiniz. Ayrıca piknikte hazırlayacağınız yiyecekler için pişirme gereçlerini gözden kaçırmamanız gerekir. Kömür, odun, bunları tutuşturmak için çalı çırpı ile birlikte şiş, maşa, ızgara teli gibi gereçleri de yanınıza almalısınız. Piknik tüpleri ile yemek sonrasında çay ya da kahve yapabilirsiniz. Ancak piknik tüpünü güneş altında bekletmemeli ve mangalın ısısından uzak tutmanız gerektiğini unutmayın.
Piknik sepeti hazırlarken aslında akıllara pek çok detay gelir. Piknikte mahrımiyet yaşamamak adına piknik sepetine elinize geçeni doldurmanız da doğru değildir. Çok eşya olduğunda hem karışıklık olur hem de pek çok bulaşık çıkar. Bu sebeple piknik sepetine gereksiz eşya koymaktan kaçınmak gerekir. Yiyecekler evden götürülecek ise saklama kapları tercih edilebilir. Bu kaplar hafif olduğu için hem rahatça taşıma imkanı sunar, hem de yükünüz azalır. Plastik malzemeler ise atıldığından dolayı bulaşık çıkma ihtimali de azalacaktır. Soğuk ve sıcak yemekleri sepette farklı bölümlere yerleştirmek gerekir. Ayrıca araç ve gereçlerin çok kullanılanları sepetin en üst kısmına yerleştirilmelidir. Az kullanılacak olanlar da en alt kısma yerleştirilebilir. Piknik hazırlıkları yapılırken kesici aletlerin güzelce sarılması, herhangi bir yaralanmaya karşı da sizi ve ailenizi koruyacaktır.
Pikniğe Götürülecek Pratik Yiyecekler
Mangal yapacaksanız gerekli olan malzemeleri unutmadan piknik sepetini akşamdan da hazırlayabilirsiniz. Ancak et haricinde yiyecekler tercih edecekseniz patates salatası, makarna, mercimek köftesi, kısır gibi yiyecekler de hazırlayabilirsiniz. Sandviç yapacaksanız ekmeğin diri bir şekilde kalması amacı ile güzelce sarabilirsiniz. Ayrıca kuruyemiş ve taze meyveler ile pikniğinizin keyifli geçmesini sağlayabilirsiniz. Elbette piknikler sıcak içecekler olmadan olmaz. Buzlu çaylar, meyve suları, şerbet tipi içecekler tercih edilebilir. Soğuk içeceklerin soğuk kalmasını sağlamak için buz küplerinden de yardım alabilirsiniz. Yiyeceklerinizi kilitli olan saklama kaplarında tercih etmeniz özellikle uzun yola gidecekler için bir nevi koruma önlemi olacaktır. Koku çıkması gibi sorunlar ile karşılaşmamış olacağınız gibi bu kaplar az yer kaplar, devrilme riski bulunmaz.
Yine yaz aylarında tercihi salatadan yana olanlar pikniğe katılacak olan aile üyelerinin zevkine uygun olarak salatalar hazırlayabilir. Tatlısız hiç yaşayamıyoruz, hele de piknikte hiç. Özellikle yaz aylarında hem serinlemenize yardımcı olacak, hem lifli hem de susuzluk ihtiyacını karşılayacak karpuz gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz. Piyasada tüm bu malzemeleri yerleştirmek için çok şık piknik sepetleri yer alıyor. Eğer sepetin tabanı düzse çevirip piknikte masa niyetine de kullanabilirsiniz. Pikniğe gitmeden evvel lokasyonla ilgili de araştırma yapmak gerekiyor. Özellikle mangal yapmayı tercih ediyorsanız, piknik yapacağınız bölgede mangal yapmanın yasak olmadığından emin olmalısınız.
Pikniğin Olmazsa Olmazları
Yine piknik alanlarında lavabo, ev yıkamak için çeşme vb. alanların var olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Sepetinizi hazırladıktan sonra sıra sizin hazırlığınıza gelecek. Rahat kıyafetler tercih etmekle birlikte çok sıcak havalarda güneş kremi kullanmaya özen gösterin ve güneşin dik olduğu saatlerde şapka kullanın. Çantanızın bir bölümüne kişisel ihtiyaçlarınızı yerleştirebilirsiniz. Neyle karşılaşacağınızı bilmediğinizden dolayı tedbirli davranmak yararınıza olacaktır. Yine piknik sepetine koymanız gereken en önemli detaylardan bir tanesi de çöp torbaları olacaktır. Pek çok kişi aslında bu tedavi önemsemez. Piknik alanlarının kirli olmasının asıl sebebi de budur.
Yediğiniz içtiğiniz malzemelerin çöplerini çöp poşetine yerleştirerek daha sonra yerleşim alanlarında bulunan çöplere atabilirsiniz. Piknik için tercih edeceğiniz ürünler kullan at ürünler olmalıdır. Çünkü piknik sonrasında bulaşık modunuzun düşmesine yol açabilir. Hem hijyenik hem de risk içermeyen bu ürünler ile hem sıvı tüketimi hem de yemek yeme sağlanabilmektedir. Piknik sepetinizin olmazsa olmazlarından bir tanesi kesinlikle tam tahıllı ekmekler olacaktır. Beyaz ekmek yerine bu ekmekleri tercih etmeniz hafif olmanıza yardımcı olur, piknikte sindirim sorunları yaşamadan gönül rahatlığı ile eğlenebilirsiniz. Ayrıca piknik deyince pek çoğumuzun aklına protein geliyor. Balık, tavuk, kırmızı et alternatiflerinden neyi tercih ederseniz edin, kahvaltı dahi yapsanız yanınızda yumurta götürmeyi ihmal etmeyin.
Yemeğinizi yediniz, karnınız doydu. Elbette ki sıra meyve faslına gelecek. Tercih edeceğiniz tatlıların çok kalorili olmaması için piknik sepetinize çeşitli meyveler koyabilirsiniz. Çat ile birlikte tüketeceğiniz kuruyemişler besin değeri bakımından pek çok yararı olan ürünler arasında yer alıyor. Yine pikniğe götürülmesi ihmal edilmemesi gereken en temel maddelerden bir tanesi de su olacaktır. Yanınıza fazla miktarda su almanız, hem susuzluğunuzun gitmesine hem de el yıkama gibi ihtiyaçlar için gerekli olacaktır. Sağlıklı ve enfes bir piknik için kusursuz piknik sepeti hazırlığımızın sonuna geldik. Hazırlıklar bittiğine göre artık piknikler başlayabilir.
Piknik sepetinin olmazsa olmazları ile sizler de hem sevdiklerinizle doya doya eğlenir hem de unutulmaz anlar yaşamış olursunuz.
Bir önceki yazımıza https://www.entazem.com/blog/icerik/neden-organik-gidalar-tercih-edilmelidir linki üzerinden ulaşabilirsiniz.